joi, mai 04, 2006

Critici

Invitatia la ART DELIVERY a ajuns pe destul de multe liste de discutii. Mai jos am selectat o interventie desteapta a unui tip, Florin Poenaru. Ne-ar parea rau sa aiba dreptate.

"
de reflectat...;-)
......
nu am dezvoltat ideea mea in mailul initial pentru ca ar fi fost prea lung. tot ce am vrut sa spun este ca manifestarea la care ne-a invitat marilena, teoretic, tine de o manifestare de stanga radicala, de preluare a orasului marketizat si deturant de la functia sa de mijloacele de productie. ceea ce am spus eu: manifestarea la care ne invita marilena nu numai ca nu este radical diferita dar chiar prelungeste starea impotriva careia se revolta: pr pentru carturesti, aprobari, anunturi in presa. altfel spus, totul devine o revolutie cu voie de la politite. ei bine, aici am amintit de stanga post-caderea zidului berlinului (descrisa de babias, amintit si in mailul initial) care sub aparenta unui discurs anarhist, revolutionar si artistic nu facea decat sa intareasca discursul oficial si sa prelungeasca establishmentul pe care il criticau (teoretic). subiectivitatea marfa inseamna exact acest lucru: deturnarea discursului anarho-cultural in marfa de consum. adica exact cazul
manifestarii de pe 5 mai.

ca o comparatie: la paris in 68 si la londra in 90 baietii aia nu aveau voie de la politie si ar fi spart geamurile la carturesti, pentru ca libraria reprezinta un releu al culturii oficiale.

eu doresc succes manifestatie atata timp cat imi nu-i spuneti manifestare artistica si o numiti normal, procedeu din mixul de marketing.
"


11 comentarii:

cherie spunea...

umm...mi se pare ca viziunea lui florin poenaru este putin fatalista...dar, vorba ceea, intotdeauna conteaza de pe ce parte a baricadei privesti lucrurile.

in primul rand, mie mi se pare ca mesajul vostru este unul suficient de nuantat pentru e nu putea fi acuzat de o atitudine de extrema [fie ea stanga sau dreapta] - daca am inteles eu bine, voi pur si simplu vreti sa faceti dintr-un loc din centrul bucurestiului, pe cale sa isi piarda o identitate, unul, as zice eu, estetic mai bun. singura rezerva pe care o voi avea pana la finalul proiectului, este cea a calitatii imaginii, a valorii ei pur artistice.

apoi, " preluare a orasului marketizat" - mi se pare cam mult spus...si chit ca ar fi asta, faptul ca ati ales sa faceti acest l;ucru intr-o maniera oferita de ceea ce se cheama street art, deci arta, este de-a dreptul admirabil. la paris, s-a lasat cu explozii, morti si raniti. un graf nu o sa omoare niciodata pe nimeni. si la urma-urmei,da, oarsul e invadat de publicitar, de comercial, fiecare zid vinde ceva,dej totul a devenit haotic.si suficeint as zice eu. si atunci da, e momentul ca oamenii care trec pe strada sa isi dea seama de asta. democratica si [cat-de-cat] libera, societatea de consum incide. limiteaza.un perete colorat si cu mesaj ,poate fi o bresa. eu asa cred.

comentariu strict pt ultimul paragraf :la paris poate asa si era, nu zic nu, dar hai sa vedem mai indeaproape ce fel de atitudine reprezinta carturestiul. de la inceput, s-a vrut o alternativa la libraria obisnuita. si uita-te doar fugitiv la oamenii de acolo - toti -nu cred ca sutn ei cei care sa sustina " cultura oficiala", asa cum o numesti tu.

ok..gata..am zis ce avem de zis..eu una abia astept sa vad ce o sa iasa...
spor la treaba:)

Anonim spunea...

aaa...m-am gandit la postul asta:
in primul rand: exista o contradictie in ce spune Florin Poenaru: ori e miscare cu nuante de stanga ("teoretic, tine de o manifestare de stanga radicala, de preluare a orasului marketizat si deturant de la functia sa de mijloacele de productie") ori e o miscare de pr mascata,ceea ce nu prea suna a stanga: "pr pentru carturesti, aprobari, anunturi in presa" ??

in al doilea rand eu nu am inteles ca proiectul ARThur Verona s-ar dori un mai 68,o revolutie :).Eu am inteles ca proiectul asta militeaza pt un Bucuresti mai estetic nu prin rasturnari majore si violente,ci mai estetic prin DETALII (altfel spus prin "OAZE" ,asa cum va fi str Arthur Verona pe 5-6 mai)

in al treilea rand(si dupa asta o sa pun punct):nu cred ca "frumosul" e frumos doar prin raportare la "urat".Cu alte cuvinte nu cred ca proiectul asta isi pierde din valoare pt ca este acceptat "oficial".Faptul ca institutiile traditionale(primaria,ordinul arhitectilor) s-au lasat convinse de cei care se ocupa de toata treaba cred ca ar trebui sa ne bucure.Dorinta de a ramane cu orice pret marginali (ca sa avem apoi motiv sa ne plangem ca suntem astfel) mi se pare puerila.Cu alte cuvinte eu cred ca proiectul "ARThur Verona" se afla undeva "on the next level"(=urmatorul nival ca grad de maturitate)

desi NU CRED ca e intemeiat,punctul de vedere prezentat in postul asta m-a facut sa ma gandesc mai bine la tot ce se intampla

Anonim spunea...

drag pati, institutia "traditionala" numita ordinul arhitectilor din romania, este - prin cativa arhitecti care si-au pus tot sufletul de vreo doi ani in proiectul numit de ei verona - ceea ce s-ar numi initiatorul si promotorul conceptului de "traseul cultural str. verona"; mai mult, acesti profesionisti au elaborat si traseul cultural calea victoriei (ambele puse in plan si explicate in expozitii de arh. care vor fi deseara pe strada noastra); si tot acesti arhitecti s-au luptat cu primaria ca sa-ti promoveze ideea si au incercat sa deschida oamenilor spre vizitare monumente de arh. si au obtinut celebra aprobare pentru inchiderea strazii (no cars! for a while, at least); si cred ca totul a pornit de la faptul ca arhitectii isi au sediul in casa memoriala arh. mincu de pe pictor verona nr. 19; am vrut sa se stie aceste lucruri asa, pentru consemnarea corecta a istoriei; semneaza cu toata responsabilitatea mimi (care iubeste si ingrijeste casa mincu de cativa ani, care s-a nascut la coltul strazii verona si care nu este arhitect dar critica arhitectura)

Anonim spunea...

aaa...ok,inteleg ca am situat ordinul arhitectilor de o parte a baricadei careia nu ii apartine.imi cer scuze pt ne/dez-informare si in cazul asta...le multumesc si eu pe calea asta celor de acolo pt ceea ce fac pentru noi si pentru orasul asta :)

Anonim spunea...

pe mine ma enerveaza si aia de la pula fashion; trebuia neaparat sa dam jos bannerele alea superbe de prin centru...
ce-au avut cu ele? n-avem voie sa ne batem joc si noi de orasul asta, dupa ce l-am "recuperat" de la ceasca!? oricum, si aia cu siteul lor fac pr pt catavencu...
acum astia vor strada pentru oameni. sa se plimbe, sa socializeze. si politia e de acord?...absolut subversiv; are dreptate florin.

Anonim spunea...

mda,
pentru activisti si anarhist acest evenimnet nu poate fi decat dureros, avand in veredre obisnuita "nuanta' politica care nu este bine vazuta, si sustinutul mesaj cum ca nu conteaza atitudinea politica, si in acelasi timp combinatia fatala intre concerne media si arta contemporana si cea asa zisa underground, toata fiind liberale, si cum romanii sunt indargostiti de aceasta "lebertate" nu conteaza de fapt ce si cu cine se asociaza, in numele binelui si a publicitatii impotriva trecutului spre gloria pietei, se vinde tot pana la underground...
dar nu conteaza asta se face pentru oameni,
si pentru distractie,
si putina moda nu strica, tot asa cum noi toti avem nevoie de sex, fiti sexy, si revolutionary in acte de guerilla fancy la tv si in mass media ...
In rest este soare si bine ca avem ce manca azi,
numai bine

Anonim spunea...

cioc cioc, sint eu, anonimul de la 12.10 PM.

m-am gandit, din pacate prea tarziu, sa-l invitam pe baiatul ala simpatic din spania, zis incredibil. era misto sa vina cu audiul ala marfa, sa-i dam cativa pumni in cap si sa ne urcam cu ciocanele pe masina. dupa care sa-l
lasam cu rabla in fata la clubul porno din capul strazii. sa intre in dialog vizual cu limuzina neagra de care nu poti sa treci cand e aglomerat si pe care bulangii o parcheaza cu nerusinare
unde li se scoala.
ce? n-are legatura cu discutia de mai sus? si ce daca, vroiam doar sa fiu fancy.

ps: poate vine becali...asa, cu ganduri bune, sa mai faca o casa, ceva.

Anonim spunea...

Eu zic sa furam toate cartile din Craturesti si sa le dam la studentii saraci, apoi sa dam foc la toate masinile care nu sunt Dacia si in cele din urma sa facem un graffity mare in care sa scrie " Fuck you money we don't need it!"
sau
"Luxury tax"
si ca incheiere sa ocupam un supermarket si sa furam tot si sa dam la saraci,
;)))

Anonim spunea...

=))) anonymous haiducule, mai bine te duci in arthur verona,ca a inceput deja toata treaba.vin si eu dupa ce termin laboratorul asta la skul

Anonim spunea...

Ultimately it is in the streets that power must be dissolved: for the streets where daily life is endured, suffered and eroded, and where power is confronted and fought, must be turned into the domain where daily life is enjoyed, created and nourished.
power= Carturesti
= 24 fun
= pulafashion
= primaria bucuresti
= media main stream si publicitate
= contemorary art for the sake of art carier
= Omagiu
= Time out
= post cards with images of poverty sold for the benefin of the company who make the cards and not for the benefit of those who live in the poor places
and so on

strange, no?
did you talked to the guys from the reclaim the streets, did you told them that you are about to invent a new brand the "Reclaim the streets " brand,
so they coul come in Romania and reclaim their fight ?

what meend power for you?
do you care about this issue?
do you care about the fight of others, do you respect them?

...

Anonim spunea...

The struggle
for car-free space
must not be
separated from
the struggle
against global
capitalism -
for in truth
the former is
encapsulated
in the latter.
The streets
are as full
of capitalism
as of cars
and the
pollution
of capitalism
is
much
more
insidious